פסק הדין בע"ם 919/15 ובע"ם 1709/15, המכונה גם "פסק דין מזונות הילדים", הוא פסק דין תקדימי בעל חשיבות רבה בתחום דיני המשפחה בישראל, שכן לראשונה בית המשפט העליון קבע, כי יש לשנות את הדין הנוהג בנוגע לחלוקת נטל המזונות בין הורים יהודים המקיימים משמורת פיזית משותפת על ילדיהם.
קצת רקע על ההחלטה
[לפני פסק הדין בע"ם 919/15 ובע"ם 1709/15, נהוג היה לחייב אב יהודי לשלם מזונות עבור ילדיו הקטינים בגילאי 6-15, גם אם הילדים שוהים אצל כל אחד מההורים מחצית מן החודש. תשלום המזונות חושב על פי צרכיהם ההכרחיים של הילדים, ולא התחשב בהוצאות שהאב נושא בהן בעצמו עבור הילדים עת הם שוהים עמו. כתוצאה מכך, נטל המזונות עלול היה להיות כבד מאוד עבור האב, עד כדי פגיעה ביכולתו לספק רמת חיים נאותה לילדיו ולו עצמו.
הפתרון של בית המשפט
בית המשפט העליון קבע כי יש לשנות את הדין הנוהג בנוגע לחלוקת נטל המזונות בין הורים יהודים המקיימים משמורת פיזית משותפת על ילדיהם. נקבע כי שני ההורים חבים באופן שווה במזונות ילדיהם בגילאי 15-6. חלוקת החיוב ביניהם תיקבע על פי יכולותיהם הכלכליות היחסיות מכלל המקורות, לרבות הכנסה משכר עבודה. משמעות קביעה זו היא שבאופן עקרוני, גם במקרים של משמורת פיזית משותפת, יופחת חיובו של האב בהשוואה למקובל כיום. אם ההורים שקולים מבחינה כלכלית, אפשרי גם שכל הורה יישא במזונותיו.
נימוקי בית המשפט
בית המשפט קבע כי הדין הנוהג אינו שוויוני ופוגע בילדים ובאבותיהם, ושיש פרשנות חלופית אפשרית לדין העברי, המאפשרת לחייב את שני ההורים במזונות ילדיהם באופן שווה.
בית המשפט גם ציין כי שינוי הדין יביא לצמצום הפערים הכלכליים בין הורים גרושים, ויאפשר להם לספק לילדיהם רמת חיים טובה יותר.
ההשלכות של פסק הדין בע"ם 919/15 ובע"ם 1709/15
שיוויון
פסק הדין קובע לראשונה שוויון בחלוקת נטל המזונות בין הורים גרושים המקיימים משמורת פיזית משותפת על ילדיהם. לפני כן, נהוג היה לחייב את האב לשלם מזונות באופן אוטומטי, גם אם הילדים שוהים אצלו מחצית מן הזמן. פסק הדין שם קץ לאפליה זו וקובע כי שני ההורים צריכים להשתתף במזונות ילדיהם באופן שווה, בהתאם ליכולותיהם הכלכליות.
פרשנות חדשה לדין העברי
פסק הדין מציג פרשנות חדשה לדין העברי בנוגע לחיוב במזונות ילדים. פרשנות זו קובעת כי ניתן לחייב את שני ההורים במזונות ילדיהם באופן שווה, בניגוד לפרשנות המקובלת בעבר, שחייבה את האב לשלם את מלוא המזונות.
צמצום פערים כלכליים
פסק הדין צפוי להביא לצמצום הפערים הכלכליים בין הורים גרושים. כתוצאה מהשוויון בחלוקת נטל המזונות, מצבם הכלכלי של האבות צפוי להשתפר, וייתכן שגם מצבם הכלכלי של האמהות ישתפר, כתוצאה מהפחתת הצורך שלהן בתשלומי מזונות גבוהים.
תקדים משפטי
פסק הדין צפוי להשפיע על אלפי הורים גרושים בישראל ועל ילדיהם. ייתכנו מקרים רבים בהם חלוקת המזונות תשתנה משמעותית כתוצאה מהדין החדש. פסק הדין מהווה תקדים משפטי חשוב שצפוי להשפיע על פסיקות עתידיות בבתי המשפט לענייני משפחה.
Comments